Wie betaalt de overblijf op basisscholen?

Wie betaalt de overblijf op basisscholen?

Steeds meer basisscholen voeren het continurooster in. Binnen dit rooster is het zo dat de kinderen allemaal tussen de middag op school blijven en hierdoor ´s middags eerder vrij kunnen zijn. Alleen al die overblijvende kinderen kost natuurlijk ook geld en wie betaalt dat? 

Continurooster

Lang niet iedereen is blij met het continurooster. Het is natuurlijk handig voor de ouders die veel werken omdat hun kind tussen de middag niet naar huis hoeft te komen, maar aan de andere kant betekent het ook dat kinderen ´s middags eerder vrij zijn en er dan weer opvang geregeld moet worden.

Toezicht

Leerkrachten hebben behoefte aan wat tijd voor zichzelf, waardoor er een andere vorm van toezicht moet komen tijdens de lunchpauze. Veel scholen kiezen er voor om speciale overblijfkrachten in te schakelen, maar dit moeten wel betaald worden. Een probleem, want de kosten doorberekenen naar de ouders leidt tot veel weerstand. Tenslotte hebben de ouders er niet voor gekozen dat hun kind tussen de middag op school blijft. Sommige ouders zouden veel liever samen met hun zoon op dochter lunchen.

Naschoolse opvang

Ouders die moeten betalen voor het continurooster zijn zeker duurder uit. Niet alleen moet het toezicht tijdens de lunch betaald worden, ook moet er meer betaald worden voor de kinderen die na school naar de opvang gaan. Ze maken immers ook langer gebruik van deze naschoolse opvang.

De overheid?

Scholen willen hun leerkrachten niet laten opdraaien voor het toezicht tijdens de overblijf. Leerkrachten hebben natuurlijk ook recht op pauze. Maar wie moet het geld dan betalen? Is dat de taak van de overblijf? Tot nu toe blijven de meningen hierover verdeeld. Tenslotte is het wel de school die kiest voor het continurooster. Aan de andere kant moesten ouders voorheen ook voor de overblijf betalen, dus misschien is het niet eens zo verkeerd als zij ook nu moeten bijdragen aan de kosten voor het toezicht op hun kinderen.

Fotocredits:
Pixabay

Share This