Werkloos of stage?

Werkloos of stage?

Met flink wat ambitie en vol vertrouwen stuurde je de eerste sollicitatiebrieven weg zodra je afgestudeerd was. Stiekem hoopte je op een fantastische baan met een hoog startsalaris, dat had je ook wel verdiend na al dat studeren. Maar nu, drie jaar later, zit je nog steeds bij je ouders op de bank. Je ambitie is verdwenen als sneeuw voor de zon en je vraagt je alleen af hoe je nog wat geld binnen kunt krijgen. Werkloos blijven en een uitkering aanvragen, of toch stage gaan lopen?

Eigenlijk is een stage bedoeld voor jonge mensen in opleiding die een bepaald vak willen leren. Je krijgt hiervoor een stagevergoeding en hebt op dat moment geen recht op een uitkering omdat je nog aan het studeren bent. Maar wat nou als je al tijden thuis op de bank zit zonder uitzicht op een baan? Is het dan verstandig om (als)nog een stage te gaan doen?

Een groot voordeel aan een stage is dat je je tijd nuttig besteedt. Hierdoor blijf je aantrekkelijk voor bedrijven en ben je steeds betrokken bij de arbeidsmarkt. Je zult nieuwe kennis opdoen en je netwerk uit kunnen breiden. Maar er is natuurlijk ook een keerzijde. Tijdens je stageperiode heb je minder kans om een baan te vinden, omdat je druk bent met iets anders. Bovendien ontvang je (als het goed is) een stagevergoeding en krijg je dus wel iets betaald en dat gaat niet samen met je uitkering.

Check even bij jouw gemeente wat de regels zijn omtrent het lopen van stage wanneer je werkloos bent. Sommige gemeentes vinden het prettig als je bezig blijft, mits de stage je ook echt meer kans op een baan geeft. Je stagevergoeding wordt dan wel van je uitkering afgehaald. Helaas is het niet overal in Nederland mogelijk om een uitkering te ontvangen en stage te lopen. Zorg daarom dat je alles van de regels afweet voor je aan een stage begint.

Fotocredits:
HS Holland

Share This