Wat krijgen asielzoekers in ons land?

Wat krijgen asielzoekers in ons land?

Je hoort vaak dat asielzoekers die naar Nederland vertrekken echte gelukszoekers zijn. Ze zouden alleen uit zijn op het geld en de werkende Nederlander moet hiervoor betalen. Maar hoeveel krijgen asielzoekers eigenlijk? Hebben ze het echt zo goed als mensen soms denken? 

Onderdak

Natuurlijk moeten asielzoekers een plek hebben om te kunnen wonen en te overnachten. Het niveau van dit onderdak is niet altijd goed. Zo moeten sommige asielzoekers in koude tenten verblijven. Ze hoeven hier uiteraard niet voor te betalen.

Verzekeringen

Als je in Nederland woont, zul je verzekerd moeten zijn. Asielzoekers krijgen dan ook een gratis zorgverzekering. Zij hoeven de premie niet te betalen, maar hebben ook geen eigen risico. Overigens hebben asielzoekers ook recht op fysiotherapie. Ze krijgen de behandelingen vanaf hun eerste bezoek al vergoed. Voor mondzorg krijgen ze maximaal 250 euro. Wanneer ze een hoger bedrag nodig hebben, moet hier een speciale aanvraag voor worden gedaan.

Naast een zorgverzekering heeft een asielzoeker ook een WA-verzekering. Hierdoor is hij verzekert tegen schade die hij per ongeluk bij een ander aanricht.

Extra geld

Daarnaast krijgen asielzoekers extra geld om eten en kleding te kunnen kopen. Wekelijks krijgt een volwassene €44,66 en een kind €34,86 om eten te kunnen kopen. Hoe groter het huishouden is, hoe minder geld er per persoon wordt gegeven. Bovenop dit bedrag krijgt een asielzoeker nog €12,95 voor overige uitgaven zoals bijvoorbeeld kleding. Dit is eveneens een wekelijks bedrag.

Werken

Asielzoekers mogen werkzaamheden verrichten rondom de opvang voor een bedrag van maximaal €14 per week. In sommige gevallen mogen asielzoekers ook buiten de opvang werken, onder strenge voorwaarden. Een deel van het salaris dat zij hiermee verdienen, moeten ze weer afstaan aan de opvang.

Hebben vluchtelingen in Nederland het goed voor elkaar?

Het lijkt heel wat, al die bedragen die Nederlandse asielzoekers krijgen. En dat terwijl er heel wat Nederlanders zijn die moeten leven van een klein beetje geld en nauwelijks aan een goedkope woning kunnen komen. Asielzoekers krijgen dan ook zeker meer in Nederland dan in sommige andere Europese landen. Aan de andere kant duurt het vaak lang voor ze asiel kunnen krijgen en is het dus niet gek dat ze in de tussentijd wat geld en onderdak moeten krijgen. Hoe kunnen ze anders immers voor zichzelf zorgen?

Fotocredits:
Pixabay

Share This