Wat kost een studerend kind?

Wat kost een studerend kind?

Collegegeld, studieboeken, een laptop en de huur van een kamer; een uitwonende student heeft gemiddeld 13.000 euro per jaar nodig om rond te komen*. Uit onderzoek in opdracht van coöperatie DELA blijkt dat maar 9 procent van de ouders weet wat een studerend kind kost.

De vraag ‘Wat denkt u dat een studerend kind per jaar kost’ leverde de volgende uitkomst op:
* 35 procent van de ouders denkt dat een studerend kind op kamers tussen de 7.500 en 10.000 euro per jaar kost.
* 22 procent denkt dat het tussen de 5.000 en 7.500 euro per jaar kost.
* 18 procent denkt dat het tussen de 10.000 en 12.000 euro per jaar kost.
* 10 procent denkt dat het tussen de 2.000 en 5.000 euro per jaar kost.

13 procent zorgt ook voor huisvesting kinderen
Uit het onderzoek blijkt ook dat een derde van de ouders helemaal geen geld opzij zet voor de studie van de kinderen. De meerderheid doet dit wel (67%). Hoewel de meeste ouders dus niet weten welk eindbedrag nodig is, kunnen kinderen wel rekenen op financiële ondersteuning van hun ouders als ze straks willen studeren.
* 37 procent zet geld opzij en wil het volledige college- en boekengeld voor de hele studie betalen.
* 29 procent zet geld opzij en wil het college- en boekengeld voor het eerste jaar van de studie betalen.
* 13 procent zet geld opzij en wil het volledige college- en boekengeld en de kosten voor levensonderhoud en huisvesting voor de gehele studieperiode betalen.
Planetfem - Studerend kindGeld opzijzetten vanaf  de geboorte
De goede intentie van ouders blijkt ook uit het moment dat zij kiezen om te starten met geld opzijzetten. Het merendeel (52%) start hiermee bij de geboorte van het kind. En nog eens 10 procent begint hiermee wanneer hun kind naar de basisschool gaat. De belangrijkste reden om geen geld opzij te zetten is omdat gezinnen hier geen financiële ruimte voor hebben.

Zeven op tien ouders deelt financiële tegenvaller met kinderen
Nederlandse ouders doen ook hun best om kinderen voor te bereiden op hun financiële zelfstandigheid. Vrijwel alle ouders (92%) kiezen er bewust voor om kinderen niet altijd alles te geven wat ze willen. Daarnaast vindt 84 procent van de ouders het belangrijk dat de kinderen een bijbaan hebben, 78 procent betrekt kinderen bij het huishoudboekje en 70 procent deelt ook financiële tegenvallers om kinderen bewust te maken van de waarde van geld. Opvallend is dat ouders minder open zijn als het gaat om het studiepotje van de kinderen: 57 procent geeft geen openheid daarover.

Al met al is het zeer verstandig om als ouders geld opzij te zetten voor de toekomst van de kinderen.

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 500 respondenten, oktober 2015.

Fotocredits: Pixabay.com

Share This