Wat kost een gouden plak?

Wat kost een gouden plak?

De Olympische Spelen zijn weer volop aan de gang en het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk gouden plakken te behalen. Voor sporters is dit de ultieme beloning voor hun harde werken, en dat is uiteraard onbetaalbaar. Alleen wat is zo’n gouden plak nou waard?

Een gouden medaille klinkt heel leuk, maar echt goud is hij niet. Of nou, niet helemaal in ieder geval. Want wanneer je een medaille van die afmetingen van goud zou maken, zou hij veel te zwaar worden. Bovendien zouden de Olympische Spelen dan onbetaalbaar worden, omdat alle gouden plakken duizenden euro’s zouden kosten.

Toch is een gouden plak ook weer niet helemaal waardeloos. Hij is voor het grootste deel van zilver gemaakt en afgewerkt met goudlegering. Alles bij elkaar kost dat toch nog een paar honderd euro. Miljonair zul je er niet mee worden, maar sporters zullen hun gewonnen plakken ook niet snel verkopen. Bovendien krijgen zij ook een fors geldbedrag wanneer zij als eerste, tweede of derde finishen en daarbij krijgen ze vaak werk aangeboden in reclamespotjes. Financieel gezien heeft een Olympische sporter dus niets te klagen.

Fotocredits: BNR

Share This