Wat als jouw baan wordt ingenomen door een computer?

Wat als jouw baan wordt ingenomen door een computer?

Overal om ons heen zien we smartphones, laptops, tablets en andere technische apparaten die ons het leven wat gemakkelijker maken. Maar wat als we daardoor steeds minder zelf hoeven te doen? Wat als jouw werkplek straks wordt ingepikt door een robot?

Misschien zie je nu een robot in de vorm van een mens voor je die al jouw klusjes op kantoor doet. Nee, de kans is niet zo groot dat jullie kantoor binnen een paar jaar volledig overgenomen is door robots, maar het uitbesteden van taken aan computers is niet een hele gekke ontwikkeling. Computers worden steeds slimmer en mensen zijn duur en maken fouten. Voor een werkgever is de oplossing dan soms erg duidelijk; meer gebruik maken van de mogelijkheden van computers om werknemers te kunnen vervangen waar nodig.

Onderzoekers van Deloitte hebben een schatting gemaakt van het aantal banen dat robotisering ons gaat kosten. De cijfers liegen er niet om; het kan wel om zo´n drie miljoen banen gaan. Voornamelijk laagopgeleide mensen zullen op den duur vervangen gaan worden. Dit zijn bijvoorbeeld administratief medewerkers, vakkenvullers, pizzakoeriers en assemblagemedewerkers Maar ook mensen met beroepen als laborant, accountant, analist, verzekeringsagent en opticien moeten vrezen voor hun baan.

Drone Geld Planetfem

Op dit moment is er nog weinig aan de hand, maar de ontwikkelingen gaan snel. Google heeft bijvoorbeeld een project lopen voor de Google Car, een auto die geen bestuurder nodig heeft. Ook drones, kleine onbemande vliegtuigjes, spelen een steeds grotere rol voor veel bedrijven en de 3D-printer wordt steeds gewoner. Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en het zal dus ook niet lang meer duren voor computers een groot deel van de menselijke taken op zich kunnen nemen.

Alleen of computers ook echt onze banen in kunnen pikken? Gelukkig zijn er genoeg beroepen waar toch echt mensen bij nodig zijn. Drones kunnen misschien pakjes rondbrengen, voor een vriendelijk praatje en het tonen van gevoel zijn ze niet gemaakt. Bovendien gaat er regelmatig wat mis als je computers aan het werk zet, storingen zijn een groot probleem. Daarnaast zijn er ook juist mensen die denken dat robotisering banen kan opleveren. Door een verhoogde productie zou de economie juist kunnen groeien en het aantal banen kunnen stijgen.

Bron:
Telegraaf Robotisering kost tot 3 miljoen banen
Google Driverless Car Wikipedia

Fotocredits:
Forbes
Numrush

Share This