Shocking: we verspillen voor miljarden euro’s aan voedsel

Shocking: we verspillen voor miljarden euro’s aan voedsel

Jaarlijks gooien wij Nederlanders voor ongeveer 4,4 miljard euro aan voedsel weg. Zonde van het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Dit komt onder andere door de houdbaarheidsdatum op verpakkingen.

Op alle voedselverpakkingen staat een houdbaarheidsdatum. Veel mensen nemen deze houdbaarheidsdatum erg serieus, en in sommige gevallen is dat ook goed. Zuivel en vleeswaren kun je namelijk niet lang bewaren en je zou er wel eens ziek van kunnen worden als je dit toch eet wanneer de houdbaarheidsdatum al verstreken is.

Lang houdbaar voedsel zoals pasta en chips heeft echter een houdbaarheidsdatum waar je gemakkelijk dagen, weken of zelfs maanden overheen kunt gaan. Fabrikanten garanderen dat het voedsel in ieder geval tot die datum nog goed is, maar een zak macaroni is bijvoorbeeld jarenlang houdbaar. Zonde dus als je dat weggooit alleen omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Wanneer producten wel snel over datum raken, kun je overwegen ze in te vriezen. Kook ook eens wat grotere maaltijden waar je meerdere dagen van eet. Zo hoef je minder eten weg te gooien, scheelt dit in de boodschappen die je doet en belasten we het milieu minder.

Fotocredits:
Culy

Share This