Veilig kopen via internet

Veilig kopen via internet

Via internet is ontzettend veel te koop en meestal ook voor een voordelig prijsje. Het is dus heel aantrekkelijk om hier al je aankopen bij elkaar te shoppen, maar wat voorzichtigheid is wel van belang. Tenslotte is het heel makkelijk om iemand via internet op te lichten. Zo kun je veilig kopen via internet. 

Website checken

Als eerste check je de website waar je iets wil kopen. Zijn er keurmerken aanwezig? Staan er klantbeoordelingen op de site? Let ook op de teksten die geschreven zijn. Lijkt het er op dat de tekst letterlijk uit het Engels is overgenomen, dan is het waarschijnlijk een internationaal bedrijf en moeten je producten een hele reis afleggen voor ze bij jou aan de deur verschijnen. Het risico is veel groter dat er iets mis gaat. Bovendien kunnen deze mensen moeilijk achterhaald worden omdat ze vanuit het buitenland werken. Komt de site professioneel over? Ga dan naar de volgende stap.

Google

Natuurlijk zorgt een beetje oplichter er wel voor dat zijn site goed in orde is. Hoe kom je er dan toch achter dat het zaakje niet te vertrouwen is? Google is ook in dit geval je beste vriend. Google de bedrijfsnaam eventueel gevolgd door ‘’klachten’’ en kijk wat de resultaten zijn. Soms is het nodig om een stukje naar beneden te scrollen omdat de eerste zoekresultaten allemaal van het bedrijf zelf zijn. Het kan zijn dat de site een keurmerk laat zien, maar het is heel makkelijk om dit toe te voegen zonder het daadwerkelijk te bezitten. Je kunt het keurmerk dus ook even Googlen en als je het niet vertrouwd een mail sturen om te vragen of het desbetreffende bedrijf inderdaad gekeurd is. Zijn er geen klachten te vinden en wel positieve ervaringen van mensen? Dan kun je dit bedrijf waarschijnlijk wel vertrouwen. Al zijn er maar een paar klachten te vinden en ook een aantal positieve reacties, dan zou ik het risico niet nemen. Tenslotte kan het bedrijf deze positieve reacties ook zelf geplaatst hebben.

Betalen

Helaas moet je bij steeds meer webshops vooraf betalen en kan dit niet meer met een acceptgiro achteraf. Bij grote webwinkels als Zalando, Wehkamp en Otto kun je dit prima doen, maar onbekendere webwinkels moet je eerst goed checken voor je je kostbare centje overmaakt. Bij grote aankopen is het soms mogelijk om aan de deur te pinnen. Dit kost een paar euro extra maar is het geld zeker waard. Zo weet je zeker dat je niet wordt opgelicht. Daarnaast is betalen via PayPal een goede oplossing. Wanneer je het product niet ontvangt of het sterk afwijkt van de foto dan kan PayPal er voor zorgen dat je je geld weer terugkrijgt.

Toch opgelicht?

Toch opgelicht op internet? De politie heeft in samenwerking met Marktplaats een meldpunt voor internetoplichting opgericht waar je aangifte kunt doen. In veel gevallen krijg je het geld niet meer terug en zul je je bij je verlies neer moeten leggen, maar je kunt in ieder geval anderen waarschuwen voor deze verkoper. Kijk ook eens op de site van Radar. Je kunt hier op het forum aangeven door wie je bent opgelicht. Zo zie je meteen of er meer slachtoffers zijn.

Foto credits:
Media Wijzer

Share This