Studenten zouden beter voorgelicht moeten worden over studieschuld

Studenten zouden beter voorgelicht moeten worden over studieschuld

Er is al een tijdje een discussie gaande over de studieschuld die studenten op gaan bouwen zodra de studiefinanciering geen gift meer is, maar een lening wordt. Studenten zullen hiermee een schuld van enkele tienduizenden euro´s op kunnen bouwen. Volgens het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, zouden studenten hier beter over moeten worden voorgelicht. 

Want zo´n studieschuld, dat is nogal wat. Toch lijken veel studenten heel gemakkelijk geld te lenen, ook nu al terwijl ze nog gewoon studiefinanciering ontvangen van de overheid. Wanneer dit straks een lening wordt, zal de gemiddelde studieschuld alleen maar op gaan lopen. Dat betekent dat studenten na het behalen van hun diploma zomaar een schuld van €40.000 opgebouwd kunnen hebben.

En die studieschuld, daar wordt veel te gemakkelijk over gedacht. Op jonge leeftijd kan al op een simpele manier veel geld geleend worden, maar vervolgens ben je jaren bezig om deze schuld af te lossen. Door de nieuwe regels mag je hier 35 jaar over doen en hoef je dus maar een paar tientjes per maand te betalen. Volgens het Nibud lijkt het zo alsof het hebben van een schuld de normaalste zaak van de wereld is, terwijl er weinig aandacht is voor het aflossen van die schuld.

Studenten zouden zich beter bewust moeten zijn van de kosten die ze maken en de schuld die ze tijdens hun studie opbouwen. Op dit moment is het zo dat veel studenten gewoon een paar tientjes extra lenen als ze even een maandje niet uitkomen. Het is belangrijk dat ze begrijpen hoe groot hun schuld kan worden als ze een aantal jaar op deze manier doorgaan, en hoe lang het duurt voor ze dit weer hebben afgelost.

Fotocredits:
Tilburgers

Share This