Studenten voelen zich niet arm

Studenten voelen zich niet arm

Rondkomen van een paar tientjes, geen eten meer kunnen kopen aan het einde van de maand en een torenhoge studieschuld; dit is ons beeld van de doorsnee student. Ergens klopt het ook wel een beetje, maar studenten voelen zich toch niet arm.

Want eigenlijk hebben de meeste studenten niks te klagen. Ze hebben dan wel niet genoeg geld om veel dure kleding te kopen en voor gezond eten komen ze ook snel tekort, maar toch hebben de meeste studenten best wat inkomen. Uitwonende studenten krijgen namelijk ruim €270 van de overheid en vaak helpen ouders ook nog een handje. Daarnaast krijgen de meeste studenten een stagevergoeding of ze verdienen een paar honderd euro per maand met een bijbaantje.

Toch hebben veel studenten wel een studieschuld. De kosten die je maakt tijdens de studentenleven zijn dan ook niet mis. Een klein kamertje in een studentenstad als Amsterdam, Utrecht of Groningen kost al gauw een paar honderd euro per maand en ook alle biertjes en wijntjes in de kroeg tikken aardig aan.

Uit onderzoek van Nibud onder studenten blijkt dat zij gemiddeld €341 aan huur betalen. Boodschappen kosten €152 en verder wordt geld uitgegeven aan de opleiding, boeken, uiterlijk, vrije tijd en vakantie. Deze kosten kunnen wel oplopen tot zo’n €1000 per maand.

Door een maandelijkse lening die studenten kunnen aflossen op het moment dat ze een baan hebben, krijgen ze echter genoeg geld binnen om lekker van het leven te kunnen genieten. Arm voelen de meeste studenten zich dan ook niet. En die studieschuld, dat komt later wel.

Bronnen:
DUB
Nibud

Fotocredits:
Studerend Amsterdam

Share This