Sparen voor studerende kinderen

Sparen voor studerende kinderen

Ga jij later (proberen) de studie van je kinderen te betalen? En ben je daar nu al voor aan het sparen? Dan ben je niet de enige. De studie of opleiding van hun kind is het belangrijkste spaardoel voor een groot deel van de ouders. 

Alleen nu de studiebeurs waarschijnlijk wordt afgeschaft, kost dat studeren nogal wat. Ongeveer een derde van de ouders verwachten dat ze niet voldoende kunnen sparen om hun kind onbezorgd te laten studeren. Het Nibud schat een benodigd bedrag in van zo´n €50.000 voor een student die een vierjarige studie volgt en op kamers gaat. Slechts 1% van de ouders denkt dit bedrag op tijd bij elkaar te hebben gespaard.

Ouders zijn nu meer dan eerst bezig met de studiekosten van hun kind, doordat die zo hoog op kunnen lopen. Veel ouders willen de studieschuld van hun kinderen zo laag mogelijk houden en beginnen daarom al vroeg met sparen. Gemiddeld wordt zo´n 44 euro per kind per maand gespaard voor dit doel. Meer dan de helft van de ouders is bereid zelf wat in te leveren om hun kind te laten studeren. Zo zouden ze genoegen nemen met minder kleding en schoenen, maar ook met minder vakantie. 27% van de ouders wil zelfs een hypotheek afsluiten voor de studie van hun kind.

Fotocredits:
Z24

Share This