Lagere leningen voor een huis?

Lagere leningen voor een huis?

In Nederland kun je heel wat geld lenen wanneer je een huis wilt kopen. Het is namelijk mogelijk om het gehele bedrag van de hypotheek te lenen van de bank. Als het aan de Nederlandse Vereniging van Banken ligt, gaat dat veranderen. 

In Nederland zijn de bedragen die je kunt lenen voor het kopen van een huis veel groter dan in het buitenland mogelijk is. Mensen kunnen hier hun volledige hypotheek lenen bij de bank. Volgens het NVB is dat onverstandig. Huizen kunnen immers minder waard worden en zo kunnen mensen een flinke schuld krijgen die ze niet of nauwelijks af kunnen betalen.

Als het aan de NVB ligt, gaat dat binnenkort veranderen. Deze organisatie vindt dat mensen minimaal tien procent van het koopbedrag zelf zouden moeten betalen om te voorkomen dat ze een schuld aan gaan die ze nooit af kunnen lossen. Er zijn echter ook veel tegengeluiden te horen. Zo zouden minder mensen gaan kopen wanneer ze zelf over een groot bedrag moeten beschikken en dat zou de huizenmarkt weer niet ten goede komen.

Fotocredits:
Salon MoniQ

Share This