Koopverslaving? Zo ga je er mee om!

Koopverslaving? Zo ga je er mee om!

Met al die prachtige winkels, schappen vol kleding en leuke woonaccessoires is het soms moeilijk om de knip op de portemonnee te houden. Steeds meer (jonge) vrouwen zijn dan ook koopverslaafd. Zo voorkom je dat je veel meer koopt dan nodig is.

Bijna overal zijn wel winkels te vinden en we worden bedolven onder de aanbiedingen en leuke acties. Het is dan ook lastig om nee te zeggen. Tenslotte geeft het zo’n goed gevoel als je eindelijk die geweldige pumps of die mooie tas hebt weten te scoren. Tijdelijk dan, want na een tijdje komt het schuldgevoel. Had je dat dertigste paar schoenen echt wel nodig? En is tachtig euro voor een tas – hoe geweldig ook – niet wat overdreven? Vooral wanneer de creditcardrekeningen binnenkomen is het even schrikken. Om dat moment te vermijden, gebruik je deze tips.

Breng jezelf niet in de verleiding

Hoe leuk het ook is om nog even een omweg via het winkelcentrum te maken of na het werk snel even je favoriete kledingwinkel binnen te stappen, verstandig is het niet. Je word constant in de verleiding gebracht. Als je een geweldige aanbieding ziet, zul je hier in je hoofd mee bezig blijven tot je er gebruik van hebt gemaakt. Anders blijf je je steeds maar weer afvragen of je het niet toch had moeten kopen, want het was zo goedkoop. Negen van de tien keer heb je het niet eens echt nodig, maar is de prijs gewoon zo aanlokkelijk dat je er mee in je hoofd blijft zitten. Als je niet door de winkelstraat loopt, ben je niet eens op de hoogte van al die koopjes en leuke spullen. Wel zo rustig.

CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC

Houd bij wat je hebt gekocht

Soms geef je in een maand zoveel meer geld uit dan je door hebt. Iedere keer een kledingstuk kopen valt veel minder op dan een intensieve shopsessie waarbij je honderden euro’s over de balk smijt, maar uiteindelijk ben je soms net zoveel kwijt. Maak dus een lijstje met al je uitgaven iedere maand zodat je precies weet hoe vaak je nou eigenlijk dat pasje uit je portemonnee trekt.

Contant geld

Kun je je echt niet goed inhouden tijdens het shoppen? Neem dan alleen een bedrag aan contant geld mee dat je uit wilt geven en laat je pinpas thuis. Zo kun je niet meer uitgeven dan je van te voren van plan was.

Slaap er een nachtje over

In de winkel lijkt dat jurkje misschien die honderd euro waard, als je thuis bent kom je er vast achter dat je hem toch niet zoveel zult dragen of dat je eigenlijk al iets soortgelijks in de kast had hangen. Slaap er daarom een nachtje over. Denk je de volgende dag nog steeds dat je het echt moet kopen, dan is de kans veel groter dat je een slimme aankoop doet.

Beperk aankopen in goedkope winkels

Het is misschien verleidelijk om dan maar te gaan shoppen bij goedkope winkels als Primark en Action, maar ook daar kun je flink wat geld besteden aan spullen die je helemaal niet nodig hebt. Het is alleen nog maar moeilijker om je in te houden als er zoveel goedkope producten te vinden zijn. Maar onthoud: een heleboel goedkope producten kosten samen ook veel geld.

Fotocredits:
Thaideal
Eleanor Crick

Share This