Je eigen achternaam houden levert geld op

Je eigen achternaam houden levert geld op

De feminist in mij heeft altijd al gedacht dat het beter is om je eigen achternaam te houden na het huwelijk, maar nu is daar ook nog eens wetenschappelijk bewijs voor geleverd. Want het schijnt zo te zijn dat vrouwen die de naam van hun partner overnemen minder verdienen dan vrouwen die hun meisjesnaam houden.

TIBER (Tilburg Institute for Behavioral Economics van de Universiteit Tilburg) deed onderzoek naar de beoordeling van vrouwen die na het huwelijk de naam van hun man aannemen. Aan een groep studenten werd gevraagd het echtpaar Peter en Helga Bosboom te beoordelen. Vervolgens werd dezelfde test gedaan, alleen dan werden de studenten voorgesteld aan het echtpaar Peter Bosboom en Helga Kuipers. Uit dit experiment bleek dat de studenten Helga Kuipers (die dus haar eigen naam gehouden had na het huwelijk) een stuk onafhankelijker en intelligenter vonden dan Helga Bosboom (die de naam van haar man had aangenomen). Helga Bosboom werd daarentegen als zorgzamer en emotioneler ingeschat.

Uit een vervolgonderzoek bleek dat dit verschil zelfs grote gevolgen zou kunnen hebben voor het salaris. De studenten werden nu namelijk gevraagd om sollicitaties te beoordelen. Sollicitanten die hun meisjesnaam gebruikten, werden als ambitieuzer, intelligenter en onafhankelijker ingeschat en bovendien werd gedacht dat zij sneller aangenomen zouden worden voor de baan. Daarbij zouden sollicitanten die de naam van hun partner hadden overgenomen minder verdienen naar inschatting van de studenten.

Natuurlijk gaan de studenten niet echt over het aannemen van vrouwen voor bepaalde functies, maar dit onderzoek geeft wel weer hoe mensen denken. Wanneer een vrouw haar eigen naam houdt, straalt dit ambitie en intelligentie uit. Het wil natuurlijk niet zeggen dat dit waar is, maar vrouwen die de achternaam van hun man aannemen zouden wel eens te weinig voor zichzelf op kunnen komen. Dus ladies, willen jullie veel verdienen? Kies dan voor je eigen naam!

Bronnen:
SYNC

Fotocredits:
Stone Bridge Hair

Share This