Je carrière beginnen met een studieschuld

Je carrière beginnen met een studieschuld

Helaas zijn er veel Nederlanders die hun carrière moeten beginnen met een enorme schuld. Studeren is natuurlijk goed voor je perspectief op de arbeidsmarkt, maar het kost ook bakken met geld. Sommige studenten lenen daarbij ook nog eens veel meer dan nodig.

Dat je geld moet lenen om je collegegeld, studieboeken en eventueel de huur voor je kamer te betalen, is niet gek. In veel gevallen blijft het daar echter niet bij. Studenten die eenmaal aan het lenen zijn, kunnen gemakkelijk hun lening verhogen. Voor dat feestje of die nieuwe broek leen je dan gewoon een klein beetje extra, makkelijk zat!

Al die kleine beetjes stapelen zich echter wel op in de loop der jaren. Je bent dan ook geen uitzondering als je na een aantal jaar studeren niet alleen een diploma, maar ook een schuld van zo’n tien tot twintig duizend euro hebt overgehouden.

In de eerste twee jaar na het beëindigen van je studie ben je nog niet verplicht om je studieschulden af te lossen. Daarna begint het terugbetalen echt officieel. Je hebt vervolgens vijftien jaar om de hele schuld af te betalen. Wanneer je te weinig verdient, kun je om verlaging van je schulden vragen. Als je slim bent, probeer je je schuld zo laag mogelijk te houden. Zodra je dan eindelijk een baan hebt, is het wel zo fijn als je ook nog iets van dat salaris overhoudt.

Fotocredits:
Refdag

Share This