Huis verhuren tijdens je vakantie

Huis verhuren tijdens je vakantie

Vakantie is ontzettend duur en om de kosten iets te verlagen zijn er steeds meer mensen die hun huis verhuren als ze weg zijn. Handig, want je krijgt er geld voor en daarnaast is er minder kans op inbraak doordat je huis bewoond blijft. Maar wat zijn de risico’s van het verhuren?

Een prachtige loft in Amsterdam, een rijtjeshuis in Amersfoort of een studentenkamertje in Den Haag, je kunt allerlei soorten woningen te huur zetten tijdens je vakantie. Hoe het werkt? Je plaatst gratis een advertentie op sites zoals Wimdu en Aanzee.com en vervolgens kunnen mensen reageren als ze in jouw woning willen zitten tijdens jouw vakantie. Jij krijgt de huurprijs en de klant betaalt twaalf tot vijftien procent extra voor de site. Lijkt heel makkelijk geld verdienen, maar je moet wel even rekening houden met de volgende punten.

1. De huurder

Je weet nooit wie er in jouw appartement of huis komt te wonen. Het kan een rustige vrouw zijn, maar je kunt natuurlijk ook een gezin met drie rondrennende kinderen treffen of een groep studenten die de boel afbreken. Daarom is het belangrijk dat je vooraf zo veel mogelijk informatie vraagt. Hoeveel personen komen er? Wat is het doel van hun verblijf? Je kunt huurders namelijk altijd weigeren. Naast dat je natuurlijk niet wil dat je huis compleet verbouwd is als je terug komt, is een groep luidruchtige vakantiegangers ook niet altijd iets waar je buren op zitten te wachten. Om je relatie met de buurt goed te houden, zul je voorzichtig moeten zijn.

huis verhuren tijdens vakantie22. Gemeente

Dan komt het volgende punt, namelijk de gemeente. Je mag niet overal zomaar je huis aan toeristen verhuren, omdat dit invloed kan hebben op de straat. Bovendien wordt in veel steden toeristenbelasting geheven, dit zul je dan ook netjes moeten betalen.

3. Verzekering

Geef bij je verzekering aan dat je je huis tijdelijk verhuurt, anders kun je naar je geld fluiten op het moment dat je schade hebt of er brand uitbreekt. Sommige verzekeringen zullen de polis tijdelijk verhogen, houd hier rekening mee. Wanneer je via een officiële site je huis verhuurt, zijn de huurders verplicht verzekerd. Toch kan het verstandig zijn om ook borg te vragen. Zo heb je bij kleine schade meteen je geld en hoef je hier niet meer achteraan te gaan.

4. Eigenaar huis

Je zou zeggen dat jij de eigenaar bent van het huis, maar dat is niet helemaal waar. Als je een koophuis hebt, zul je de bank om toestemming moeten vragen. Bij een huurhuis moet de verhuurder toestemming geven. In sommige gevallen staat in het contract dat de woning niet verhuurd mag worden aan anderen.

5. Aangifte

Tenslotte zul je aangifte moeten doen van de verhuur van je woning. Dit geef je aan bij ‘inkomen uit tijdelijke huur’. Je hoeft slechts zeventig procent van de huur door te geven, maar je mag gemaakte kosten voor vaste lasten niet van de huurprijs afhalen.

Heb je aan al deze punten gedacht en sta je er nog steeds voor open om je huis te verhuren? Maak dan een goede advertentie, maar zorg dat je wel eerlijk bent over de staat van je woning. Je zou het zelf ook niet leuk vinden als je je op een prachtig luxe appartement verheugd en je in een stinkende flat blijkt te zitten. Daarnaast kunnen huurders een deel van hun geld terugkrijgen als ze serieuze klachten hebben.

Bronnen:
Z24

Foto credits:
Huis van Verhuur
Goedkoopste Hotels

Share This