Hogere zorgpremie bij hoger inkomen?

Hogere zorgpremie bij hoger inkomen?

Op dit moment is het nog zo dat iedereen dezelfde zorgpremie betaalt. Het CBS deed onderzoek en hieruit blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders vindt dat je meer zou moeten betalen voor je zorgpremie als je een hoger inkomen hebt. 

In het Nederlandse belastingstelsel is al doorgevoerd dat je meer belasting betaalt wanneer je een hoger inkomen hebt. Volgens veel Nederlanders zouden mensen met een hoger inkomen dus ook meer moeten bijdragen aan de zorgkosten. Ongeveer de helft vindt dat deze groep met een hoog inkomen ook een hogere zorgpremie moet betalen.

Daarnaast vinden veel mensen dat ongezond leven bestraft moet worden. Wanneer je rookt, drinkt, ongezond eet en weinig sport zou je een hogere premie moeten betalen dan wanneer je er een gezonde levensstijl op na houdt. Oudere mensen zouden echter evenveel premie moeten gaan betalen of zelfs minder.

Alles bij elkaar blijft het natuurlijk heel lastig om te bepalen wie welk bedrag zou moeten betalen voor zijn zorgpremie. Tenslotte kan het zo zijn dat je heel ongezond leeft, maar uiteindelijk nauwelijks ziek bent. En wie controleert hoe gezond je daadwerkelijk leeft? Het is een interessant idee, maar lastig om uit te voeren.

Fotocredits:
BNR

Share This