Hogere boete zwartrijden

Hogere boete zwartrijden

Zwartrijden vormt een groot probleem voor openbaar vervoer aanbieders. Tenslotte moet iedereen gewoon een kaartje kopen voor hun rit en moet er opgetreden worden wanneer iemand dit niet heeft gedaan. De boete was altijd 35 euro, maar wordt vanaf april verhoogd. 

Verhoging boete zwartrijden

Er zijn al heel wat maatregelen getroffen om zwartrijden aan te pakken. Zo kun je op veel stations al alleen naar binnen als je hebt ingecheckt met je ov chipkaart. Per 1 april wordt de boete voor zwartrijden ook verhoogd van 35 euro naar 50 euro. Bovenop deze boete moet het kaartje voor de reis nog worden betaald, net als nu het geval is. De verhoging van de boete is bedoeld om zwartrijden nog onaantrekkelijker te maken. Helaas gebeurt het namelijk nog veel te vaak dat mensen zonder te betalen gebruik maken van het openbaar vervoer en dat levert meer problemen op dan alleen wat minder inkomsten.

Agressie bij zwartrijders

In eerste instantie was het plan overigens om het bedrag naar 70 euro te verhogen, een verdubbeling dus. Er is van dit plan afgezien omdat gevreesd wordt dat het een agressieve reactie bij de zwartrijder uitlokt. Op dit moment zijn er al veel problemen met agressie in het openbaar vervoer. In 60 procent van de gevallen is de dader iemand die aan het zwartrijden is.

Inchecken met abonnement

Er is ook al veel discussie geweest over de boetes voor mensen met een abonnement die vergeten in- of uit te checken. Vanaf 1 april 2016 kunnen zij geen boete meer krijgen wanneer ze dit vergeten zijn. Het gaat hierbij om mensen met een ov-jaarabonnement, een NS Altijd Vrij abonnement, een Weekend Vrij of Dal Vrij kaart, een studentenreisproduct of netabonnement. Op dit moment is het nog wel zo dat reizigers die vergeten zijn om in te checken daar gewoon een boete voor kunnen krijgen, dus let nog even goed op.

Fotocredits:
Pixabay

Share This