Hoeveel geld mag je hebben zonder belasting te betalen?

Hoeveel geld mag je hebben zonder belasting te betalen?

Het is natuurlijk altijd prettig om een goed gevulde spaarrekening te hebben, maar wanneer je er teveel geld op hebt staan, zul je belasting moeten betalen. Dit wordt ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd. Maar hoeveel mag je nou eigenlijk sparen zonder belasting te hoeven betalen?

Belasting betalen is natuurlijk nooit leuk, maar als je een flinke spaarrekening hebt, kun je het wellicht beter missen dan iemand die weinig te besteden heeft. Daarom is besloten dat je €21.139 (in 2012 en 2013) mag sparen en zodra het bedrag hoger is, zul je belasting moeten betalen. Voor gezinnen ligt het maximum hoger.

Het maakt hierbij niet uit of je het bedrag over meerdere rekeningen of zelfs buitenlandse rekeningen hebt verdeeld, je zult alles op moeten geven bij de belastingdienst. Zodra je aangifte gaat doen, moet je dan ook alle spaarrekeningen bij elkaar optellen. Over dit bedrag betaal je vervolgens 1,2% rente.

En eigenlijk is dit natuurlijk niet helemaal eerlijk. Tenslotte liggen de rentes van de banken laag op dit moment en gaat hier dus de rente voor vermogensrendementsheffing, maar ook de inflatie af. Uiteindelijk kost het dus gewoon geld om te kunnen sparen.

Slim omgaan met de heffing? Kijk eens of je ook bezittingen hebt die niet onder vermogen vallen, zoals kunstvoorwerpen. Daarnaast kan het handig zijn om wat contant geld op te nemen aan het einde van het jaar. Tenslotte is het nog mogelijk om een (belastingvrije) schenking te doen.

Bronnen:
Vermogensrendementsheffing

Fotocredits:
Den Haag FM

Share This