Hoe zorg je voor zo min mogelijk studieschuld?

Hoe zorg je voor zo min mogelijk studieschuld?

We schreven het eerder al, de totale studieschuld van ons land loopt steeds hoger op. Vooral voor studenten die in september starten, is het oppassen geblazen. Zij ontvangen geen basisbeurs meer en moeten dus alles uit eigen zak betalen. Hoe voorkom je dan een torenhoge studieschuld?

Leen bewust

Het lijkt heel logisch, maar toch trappen heel veel studenten er nog in. Zij kijken maandelijks wat ze nodig hebben en passen hun lening hier op aan. Een galajurk nodig voor een feestje van de studentenvereniging? Dan leen je toch even honderd euro extra! Het lijken misschien eenmalige bedragen, maar wanneer je dit vaker doet, loopt je schuld snel op. Spreek dus een vast bedrag met jezelf af en houd je hier ook aan.

Zorg voor een inkomen

Veel studenten hebben het erg druk met hun studie waardoor ze nauwelijks aan een bijbaantje toe komen. Toch is het verstandig werk te zoeken, al is het maar voor een paar uurtjes per week. Misschien heb je het idee dat je bijna niets hebt aan het geld omdat je toch nog zo veel bij moet lenen, maar alle kleine beetjes helpen.

Rond je studie op tijd af

Hoe langer je over je studie doet, hoe hoger je schuld zal worden. Probeer je studie dus zo snel mogelijk af te ronden.

Begin op tijd met aflossen

Je hoeft niet meteen met aflossen te beginnen zodra je een baan hebt, maar het is wel aan te raden. Wanneer je eenmaal salaris ontvangt, wen je snel aan al dat geld. Door meteen te beginnen met aflossen, lijkt het net alsof je dat geld helemaal niet binnen krijgt die maand. En hoe sneller je begint met aflossen, hoe sneller je van je schuld af bent.

Fotocredits:
Advalvas

Share This