Hoe spaar ik mijn geld?

Hoe spaar ik mijn geld?

Iedereen wil geld sparen, maar we weten allemaal dat het veel makkelijker lijkt dan dat het in de werkelijkheid is. Vandaag geef ik wat advies om je te helpen om meer inzicht te krijgen en je financiële situatie op een rijtje te zetten.

Budget

Het is slim om te beginnen met een plan. Hoe ben je van plan om geld te besparen? Kijk naar waar je je geld aan uitgeeft. Dit kun je zien in de app van je bank, ga je bijvoorbeeld vaak uit eten? of besteed je iedere keer te veel geld aan je boodschappen?

Het is belangrijk dat je van te voren al een plan hebt om er voor te zorgen dat je niet in het moment verleid wordt. Geef jezelf duidelijk regels om ervoor te zorgen dat je niet meer besteed dan dat je wilt besteden. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om 1x in de week buiten te eten en de rest van de week thuis je eten te bereiden, of bijvoorbeeld dat je maar 20 euro per week besteed aan je boodschappen en dus alleen de dingen die op je boodschappenlijstje staan koopt.

Stop met doelloos shoppen

We kennen het jammer genoeg allemaal wel. Het is weekend. Je hebt niks te doen in dus besluit je een rondje door de stad te lopen, en voor je het weet heb je een hele zomercollectie bij elkaar geshopt. Dit was niet gepland en is een in the moment thing. Maar dat zorgt er wel voor dat je aan het einde van de maand rood staat. Het is daarom belangrijk om alleen te gaan winkelen als je iets nodig hebt en dan alleen dat te kopen.

Envelop methode

De envelop methode is een geweldige manier om inzicht te kijken over waar je nu daadwerkelijk je geld aan uitgeeft. Het idee is dus dat je lege envelop hebt die je voor verschillende categorie gebruikt bijvoorbeeld boodschappen, entertainment, en je vaste lasten (je kunt ook meerdere categorieën hebben als je dat fijn vindt) dus iedere maand wanneer je je salaris ontvangt zet je het geld in de aparte enveloppen (dit hoeft niet perse letterlijk als je er maar zeker van bent dat het geld dat je voor bijvoorbeeld vaste lasten apart hebt staan ook alleen naar je vaste lasten gaat en niet bijvoorbeeld naar entertainment).

Je weet al hoeveel je vaste lasten bedragen dus dat kun je meteen al apart leggen, maar dingen zoals boodschappen en entertainment moet je een budget voor opstellen waar je ook echt niet over gaat. laten we zeggen dat je voor die maand alleen 20 euro p.w aan boodschappen wilt besteden, dan heb je dus 80 euro in je boodschappen envelop zitten.Vraag ook altijd het bonnetje mee die doe je in je envelop en zo zie je dus aan het einde van de maand precies hoe je je geld uitgeeft en heb je je bonnetjes ook netjes en georganiseerd bij elkaar zitten.

Neem een side hustle

Ik begrijp dat je waarschijnlijk niet veel tijd in je handen hebt, maar ik kan met zekerheid zeggen dat een side hustle ideaal is als je een paar uurtjes in de dag vrij hebt. Denk maar aan dingen zoals bloggen, bijles geven of t-shirt printing allemaal kleine dingetjes die niet veel tijd kosten maar je enorm kunnen helpen met het verdienen van een beetje extra cash.

Wat is je doel?

Het is moeilijk om iets te doen zonder te weten waarom je het doet. Zorg er daarom voor dat je je zelf er aan herinnert waarom je dit allemaal doet. Is het misschien omdat je aan het einde van het jaar op een grote vakantie wil? Of omdat je aan het sparen bent voor een nieuwe auto. Wat het ook is zorg er voor dat je je doel in je achterhoofd houd en beseft dat het niet voor niks is.

Share This