Hoe hoog is jouw pensioen?

Hoe hoog is jouw pensioen?

Misschien ben je nog veel te jong om je druk te maken over je pensioen, maar toch is het belangrijk hier wel even bij stil te staan. Want heb  je enig idee hoeveel pensioen je gaat ontvangen als je straks stopt met werken? En moet je nu al gaan sparen om dat pensioen aan te kunnen vullen? 

Zeker wanneer je jong bent, zul je denken dat je nog tijd zat hebt voor je pensioen. Dat is natuurlijk ook zo, maar het is wel belangrijk te weten hoe het er voor staat. Want hoe is het pensioen opgebouwd? En op welk bedrag kun jij straks maandelijks rekenen? Het is wel zo fijn als je het op tijd weet wanneer je nog extra geld moet sparen.

AOW

Iedereen die in Nederland heeft gewoond, heeft recht op een AOW-uitkering. Op dit moment krijgen mensen deze uitkering nog op hun 65e, maar de AOW-leeftijd gaat omhoog. De generatie die nu aan het werk gaat, zal waarschijnlijk door moeten werken tot hun 71e of 72e. Hoe hoog jouw AOW-uitkering ongeveer is, kun je hier berekenen. Wanneer je een aantal jaar in het buitenland hebt gewoond, kan dit invloed hebben op de hoogte van je AOW.

Pensioen opbouwen

Wanneer je in loondienst bent, bouw je ook pensioen op via je werkgever. Dit is een bedrag dat maandelijks aan de kant wordt gezet bij een pensioenfonds of verzekeraar. Je kunt eens checken hoeveel aanvullend pensioen je op deze manier opbouwt. Dit is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner en kinderen wanneer je voor de pensioenleeftijd komt te overlijden.

Eigen vermogen

En dan heb je nog je eigen vermogen als aanvulling op dat pensioen. Zorg er voor dat je een flinke spaarrekening hebt of bijvoorbeeld beschikt over een afbetaald huis. Dit soort dingen maken je geldzaken net even wat gemakkelijker wanneer je straks met pensioen bent. Het is natuurlijk wel zo fijn als je dan ook nog een beetje kunt genieten en wat geld hebt om leuke dingen te kunnen doen. Het kan nooit kwaad om wat aan de kant te zetten voor later.

Fotocredits:
Honig en Honig

Share This