Hoe aantrekkelijk is beleggen?

Hoe aantrekkelijk is beleggen?

Nederland is een spaarzaam volkje. Ondanks dat we bijna geen rente meer krijgen over ons spaargeld, zetten we toch braaf maandelijks geld op de bank. Is dat wel zo verstandig? Of kun je beter gaan beleggen?

Spaarrente

De spaarrente is ontzettend laag op het moment. Vrijwel alle banken zitten beneden de procent met hun spaarrente. Als je de inflatie meerekent en bedenkt dat je 1,2% aan de fiscus moet betalen wanneer je meer dan €21.330 op je rekening hebt staan, zou je dus kunnen zeggen dat het geld kost om te sparen.

Toch blijven veel mensen het doen, omdat het zekerheid biedt. De kans is zeer klein dat je al het geld kwijt raakt en je weet dus precies wat je hebt. Je gespaarde rente zul je dagelijks zien groeien, hoe klein de hoeveelheden ook zijn.

Het risico van beleggen

Beleggen is een stuk minder zeker. Je geld kan in grote sprongen steeds meer waard worden, maar je kunt het op dezelfde manier ook verliezen. Dit heeft alles te maken met de waarde van je aandelen op dat moment. Wanneer je in de juiste bedrijven investeert, zul je snel rijk kunnen worden. Maar wat de juiste bedrijven zijn, is natuurlijk de vraag. Maak je een verkeerde keuze, dan verlies je veel geld in één keer.

Wanneer kies je voor beleggen?

Daarom moet je alleen geld beleggen wanneer je het kunt missen. Je moet er vanuit gaan dat je een tijdje niet meer bij het geld kunt, het is dus niet verstandig om te beleggen wanneer je het geld op ieder moment op wilt kunnen nemen. Een groot voordeel van beleggen is dat je er veel geld voor terug kunt krijgen wanneer het goed gaat. Je loopt echter ook meer risico dan wanneer je het gewoon op een spaarrekening zet. Zorg er dus voor dat je je geld over meerdere beleggingen verspreidt. Zo raak je nooit in één keer alles kwijt.

Fotocredits:
Pixabay

Share This