Het huishoudboekje

Het huishoudboekje

Uit onderzoek van AFAS Personal blijkt dat 65% van de vrouwen geld bespaart wanneer zij een huishoudboekje gebruikt. Op deze manier is het goed bij te houden waar en vooral hoeveel geld overal naartoe gaat en heb je meer inzicht in je geldzaken.

Een huishoudboekje lijkt misschien wat ouderwets, maar het is hartstikke handig. Ruim 40% van de vrouwen in het onderzoek gaven bijvoorbeeld aan veel meer geld aan boodschappen uit te geven dan ze van te voren gedacht hadden. Op het moment dat je je realiseert dat je ergens teveel geld aan uitgeeft, is het makkelijker om hier iets aan te veranderen. Met een huishoudboekje zou je dus wel eens flink wat geld kunnen besparen.

Eigenlijk is het maken van een huishoudboekje heel simpel. Het kan zowel op papier als digitaal en je hebt slechts twee kolommen nodig: één met inkomsten en één met uitgaven. Noteer eerst alle vaste maandelijkse uitgaven en daarna de losse bedragen. Neem je bankrekeningoverzicht er bij om echt alle kosten in kaart te kunnen brengen en vergeet ook vooral je contante betalingen niet.

Aan de hand van de twee kolommen kun je bepalen welk bedrag je over houdt om te sparen aan het einde van iedere maand. Heb je helemaal niks over of geef je zelfs meer geld uit dan er binnen komt? Dan moet je sowieso iets aan je uitgavenpatroon veranderen. Maar ook wanneer je wel geld over hebt aan het einde van de maand, kan het natuurlijk zijn dat je liever iets meer spaart. Ga al je kostenposten langs en bedenk waar je op zou kunnen besparen. Stel dan een bedrag vast dat je sowieso over zou moeten kunnen houden aan het einde van de maand en probeer je uitgaven hier op aan te passen.

Je kunt een echt boekje kopen om je uitgaven en inkomsten in op te schrijven. Het voordeel hiervan is dat je het vaak ziet liggen en je er zo aan denkt dat je het bij moet houden. Met alle nieuwe technieken is het gelukkig ook mogelijk om je huishoudboekje digitaal in elkaar te zetten. Je zou een bestand in Excel kunnen maken, maar ook op internet zijn veel (gratis) programma’s te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar huishoudboekje TIM van ING.

Bronnen:
Pers Afas

Fotocredits:
Dub UU

Share This