Heb je recht op huurtoeslag?

Heb je recht op huurtoeslag?

Ben je ouder dan 18 jaar, huur je een woning en heb je een laag inkomen? Dan kan het wel eens zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Om dit te kunnen ontvangen, zal de woning echter wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

Ten eerste moet je dus 18 jaar oud zijn. Ben je jonger? Dan is er in bepaalde gevallen toch een uitzondering mogelijk. Daarnaast is het van belang dat de woning die je huurt een zelfstandig woonruimte is. Dit wil zeggen dat het een woning is met een eigen toegangsdeur die van binnen en buiten op slot kan. Daarbij moet de woning beschikken over een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en een eigen toilet. Een studentenkamer komt dus niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Daarnaast mogen geen andere mensen staan ingeschreven op hetzelfde adres. Met twee personen is het ook mogelijk om huurtoeslag te krijgen, maar dan mogen jullie samen niet teveel inkomen hebben. Als je alleen woont en 23 jaar of ouder bent, mag je een maximaal inkomen van €21.600 op jaarbasis hebben. Wanneer je samenwonend bent, mogen jullie samen maximaal €29.325 verdienen. Bovendien mag de huurprijs maximaal €699,48 bedragen.

Benieuwd of je ook in aanraking komt voor huurtoeslag? Hiervoor kun je terecht bij de Belastingdienst. Op hun site kun je bovendien berekenen hoe hoog jouw huurtoeslag zou kunnen zijn.

Fotocredits:
Redactie Radio Centraal

Share This