Gescheiden? Wat doe je met jullie huis?

Gescheiden? Wat doe je met jullie huis?

Als je gaat scheiden, kom je in een hele vervelende periode terecht. Er komen veel emoties bij kijken en tegelijk zul je allerlei beslissingen moeten nemen. Want wat doen jullie bijvoorbeeld met het huis?

Huurhuis

Een huurhuis is een minder groot probleem dan een koophuis. Jullie kunnen tenslotte gewoon de huur opzeggen en allebei het huis verlaten. Ook kun je ervoor kiezen dat één van de twee in het huis blijft wonen. Wanneer jij in het huis blijft zitten, maar je man wel mee blijft betalen aan de huur, dan wordt dit gezien als een vorm van alimentatie. Als je in je eentje een woning gaat huren, kun je nagaan of je misschien recht hebt op huurtoeslag.

Koophuis

Een koophuis zorgt bij een scheiding doorgaans voor meer problemen. Want als jullie het huis willen verkopen, moet je eerst wachten tot je kopers hebt. Tot die tijd moeten jullie of samen blijven wonen, of moet één van jullie een nieuwe (huur)woning zoeken. Je kunt er ook voor kiezen om één van de twee in het huis te laten wonen. De ander heeft dan in veel gevallen wel recht op de helft van de waarde van de woning. Om de juiste waarde te bepalen, kunnen jullie een makelaar inschakelen. Je kunt er ook voor kiezen om allebei een andere makelaar te zoeken en van de taxaties het gemiddelde te nemen. Zo kom je op een zo realistisch mogelijke prijs uit.

Fotocredits:
HLN

Share This