Geen gratis plastic tasjes meer

Geen gratis plastic tasjes meer

Als je door de winkelstraat loopt, stikt het van de mensen die volgeladen zijn met plastic tasjes van allerlei soorten winkels. Dit beeld zal de komende tijd wat gaan veranderen. Vanaf 1 januari is het namelijk niet meer toegestaan om gratis plastic tasjes mee te geven. 

Supermarkten

In supermarkten is het al een tijdje normaal om te betalen voor een plastic tasje. Een tijd geleden kon je nog gewoon een gratis tasje meenemen, maar tegenwoordig moet je hiervoor betalen. Je kunt voor een bedrag van een paar cent een tasje meenemen, of zelf gratis voor een eigen tasje zorgen. Deze regel gaat straks ook gelden voor alle andere winkels. Je zult je eigen tas dus mee moeten gaan nemen als je wilt winkelen.

Betalen voor plastic tasjes

Dat je moet betalen voor een plastic tasje, heeft alles te maken met het klimaat. Per week gebruiken we ongeveer vijf plastic tasjes en dat levert jaarlijks een flinke hoeveelheid plastic op. Het gaat niet goed met ons klimaat dus moet er wat gaan veranderen. En waarom zouden we dan niet met z´n allen wat minder plastic gaan gebruiken?

Duurzame tasjes

Duurzame tasjes dus. Geen plastic tasjes meer, tenzij je er voor betaalt. Dit moet voorkomen dat mensen zonder nadenken het ene na het andere plastic tasje gebruiken en vervolgens weer in de prullenbak gooien. Sommige winkels spelen hier op in door duurzame tasjes aan te bieden. Het is natuurlijk ook slim om gewoon een aantal stevige tasjes te kopen die je overal zelf mee naar toe kunt nemen.

Zal deze maatregel echt helpen? Waarschijnlijk wel. Er zijn tenslotte heel wat mensen die puur uit gemak iedere keer maar weer een tasje meenemen uit de winkel. Wanneer we allemaal wat bewuster bezig zijn met het plastic dat we gebruiken, zullen we vanzelf minder gaan gebruiken.

Pixabay:
Pixabay

Share This