Energielabel klopt vaak niet

Energielabel klopt vaak niet

Let jij altijd op het energielabel als je een nieuw apparaat voor in huis gaat kopen? Veel energieslurpende apparaten zoals koelkasten, wasmachines, drogers en vriezers beschikken over zo´n label. Helaas blijkt dit in veel gevallen echter niet te kloppen. 

Niet alleen voor het milieu is het belangrijk om te letten op het energielabel van een apparaat, maar ook voor je portemonnee heeft dit invloed. Apparaten die energiezuinig zijn, schelen namelijk heel wat geld. Daarom kan het het zeker waard zijn om een paar tientjes meer te betalen voor een wasmachine die een stuk zuiniger is dan een goedkoper exemplaar.

Energielabel niet juist

Alleen er is helaas slecht nieuws. Het energielabel op deze apparaten blijkt niet zo betrouwbaar te zijn als we dachten. Uit testen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat in driekwart van de gevallen het label niet overeenkomt met het daadwerkelijk energieverbruik van het apparaat. Dat is een enorm aantal!

Duurder

Dit heeft grote gevolgen voor de mensen die deze apparaten aanschaffen op basis van het energielabel. Wanneer ze een apparaat kopen dat eigenlijk veel meer energie verbuikt dan het label aangeeft, kost dat immers meer energiekosten. Dit kan zo een paar tientjes per jaar kosten. Bovendien betalen mensen graag wat extra voor een apparaat met een goed energielabel. Hierdoor kan het zijn dat ze veel meer voor het apparaat zelf hebben betaald dan dat ze gedaan hadden als ze wisten dat het energieverbruik in werkelijkheid hoger zou liggen.

Minder energiekosten

Overigens is het sowieso verstandig altijd zelf op te blijven letten dat je niet te veel energie verbuikt. Hoe zuinig je apparaten ook zijn, zet ze niet te vaak aan. Een half wasje draaien is jammer en een grote vriezer nemen terwijl je vrijwel nooit iets invriest is ook zonde van de gebruikte energie. Het kan ook goedkoper zijn om apparaten ´s nachts of in het weekend aan te zetten.

Fotocredits:
Pixabay

Share This