Een studie naast je werk, hoe betaal je dat?

Een studie naast je werk, hoe betaal je dat?

Het is altijd goed om je verder te ontwikkelen. Studeren naast je baan kan dan ook een goede keuze zijn. Maar zwaar is het zeker. En hoe doe je dat eigenlijk met de financiën? 

Studeren naast je baan is best pittig. Want je moet gewoon blijven werken en daarbij studeren. Misschien heb je ook nog wel een gezin of hobby´s die veel tijd kosten. Het is mogelijk om minder te gaan werken en de overgebleven tijd te gebruiken voor een deeltijd studie. Je betaalt dan niet alleen de (vaak hoge) kosten voor de opleiding, maar verdient ook nog eens minder.

Wellicht wil je baas je helpen door je een studiedag te geven. Sommige bedrijven investeren graag in hun medewerkers. Je kunt dan op kosten van de baas een dag per week voor je studie uittrekken. Heb je het helemaal getroffen met het bedrijf waar je werkt? Dan kunnen zij misschien zelfs je studiekosten betalen.

Leraren hebben recht op een lerarenbeurs waarmee niet alleen de studiekosten gedekt worden, maar er ook nog vervanging geregeld kan worden. Vergeet hier dus zeker niet naar te kijken als je werkzaam bent in het onderwijs.

Heb je geen van deze voordelen? Dan zul je zelf een goede planning moeten gaan maken. Zowel qua tijd als financiën. Hoe langer je namelijk met studeren bezig bent, hoe duurder het over het algemeen wordt. Aan de andere kant kun je meer blijven werken als je studeertempo wat lager ligt. Je zult dus de afweging moeten maken wat het slimste is. Een studie is overigens wel een investering in jezelf, de kans is groot dat het dat extra geld meer dan waard is!

Fotocredits:
Pixabay

Share This