Duidelijkheid in je eigen geldzaken

Duidelijkheid in je eigen geldzaken

De meeste bedrijven zorgen er voor dat ze veel duidelijkheid hebben in hun geldzaken. Ze huren mensen in zodat dit allemaal goed geregeld wordt. Particulieren hechten hier meestal een stuk minder waarde aan. Zonde, want met duidelijkheid in je eigen geldzaken kun je zo veel meer bereiken. Deze tips zullen je op weg helpen naar een geordende administratie.

Denk vooruit

Denk niet slechts een paar weken of maanden vooruit, maar bedenk waar je over drie jaar in financieel opzicht wilt zijn. Wil je tegen die tijd je studieschulden hebben afgelost? Een huis hebben gekocht? Of die prachtige wereldreis hebben gemaakt? Bereken hoeveel je dit gaat kosten en hoeveel je dan per maand of per week moet sparen. Zo weet je waar je aan toe bent en heb je een doel om voor te sparen.

Organiseer

Een administratie moet georganiseerd zijn. Zorg dat rekeningen die je moet betalen gesorteerd zijn op datum en dat je een vast tijdstip hebt om geld over te maken of aangifte te doen bij de belastingdienst. Organisatie zorgt voor duidelijkheid en zo zal het je niet gebeuren dat je een rekening te laat betaalt.

De 50/20/30 regel

Probeer je met het verdelen van je salaris aan deze regel te houden. Zorg ervoor dat je ongeveer 50% uitgeeft aan vaste lasten zoals de huur en je zorgverzekering. Met 20% van je salaris kun je sparen voor later en 30% is voor jezelf om uit te geven aan vakanties, nieuwe kleren en gezellige avondjes uit.

Noodgevallenpotje

Open een spaarrekening als noodgevallenpotje en stort hier (als je het je kunt veroorloven natuurlijk) voor minimaal zes maanden salaris op. Zo heb je altijd iets waar je op terug kunt vallen mocht je ontslagen worden. Ook geeft het je de zekerheid dat je in geval van nood altijd ontslag kan nemen zonder meteen in de bijstand te hoeven.

Bedenk doelen

Bedenk doelen op korte termijn. Neem je bijvoorbeeld voor om duizend euro te sparen of verzekeringen te vergelijken. Vertel vrienden en familie vooral over je doelen, dit is een soort sociale controle waardoor het makkelijker is om je aan je doelen te houden.

Bronnen:
Cosmopolitan

Foto credits:
Girlscene

Share This