Dit leer je je kinderen over geld

Dit leer je je kinderen over geld

Heb je kinderen? En krijgen zij alles wat ze maar willen? Waarschijnlijk niet. Zelfs als je het geld hebt om ze te verwennen, is het niet altijd verstandig om dit te doen. Het is namelijk ook belangrijk dat kinderen leren om met geld om te gaan. Leer ze daarom de volgende dingen.

Je kunt niet alles kopen wat je maar wilt

Als je iets heel graag wilt hebben, kun je het niet altijd meteen kopen. Dure dingen zul je soms niet kunnen betalen. Je kunt er voor kiezen om er (lang) voor te sparen of je zult tevreden moeten zijn met minder. Het is belangrijk dat kinderen beseffen dat ze niet alles kunnen kopen wat ze maar willen.

Je moet keuzes maken

Natuurlijk zijn er een heleboel leuke dingen die je graag wilt hebben, maar je zult ook keuzes moeten maken. Dus koop je een nieuw kleurboek? Dan kun je niet ook die kralendoos kopen. Je zult moeten kiezen waar je het geld aan uit wilt geven.

Sparen is goed

Het is goed wanneer kinderen leren hoe ze hun geld uit moeten geven, maar daar hoort ook bij dat ze leren sparen. Maak daarvoor bijvoorbeeld twee potje: een spaarpotje en een uitgeefpotje. Zo leert het kind al op jonge leeftijd te sparen. Voor kleine uitgaven kan het uitgeefpotje gebruikt worden. Alleen wanneer je een grote en bijzondere uitgave wilt doen, kun je het spaarpotje gebruiken.

Je moet werken om geld te verdienen

Geld krijg je niet zomaar, je zult er voor moeten werken. Natuurlijk hoeven kleine kinderen nog niet te werken, maar het is wel goed als ze het principe vast leren door bijvoorbeeld kleine klusjes te doen voor geld. Wat oudere kinderen kunnen een bijbaantje nemen om hun eigen geld bij elkaar te verdienen. Zo weten ze meteen hoe het voelt om te werken voor hun geld.

Fotocredits:
Pixabay

Share This