De statiegeld blouse

De statiegeld blouse

Statiegeld op flessen is heel normaal hier in Nederland. Niet alleen voor flessen frisdrank, maar ook voor wijnflessen, bierflesjes en kratten kun je statiegeld terugkrijgen wanneer je de verpakking weer inlevert in de supermarkt. De statiegeld blouse is echter een heel nieuw begrip.

Cees ’n co introduceerde deze bijzondere vorm van statiegeld in Nederland. Dit bedrijft verkoopt klassieke witte overhemden van duurzaam materiaal. Bedenker Arien de Vries vindt het zonde dat er in Nederland zoveel kleding wordt weggegooid. Om dit te voorkomen bedacht hij het idee van de statiegeld blouse. Voor deze blouse betaal je €15,00 statiegeld wat je terugkrijgt als je het overhemd binnen drie jaar weer inlevert. Wil je het overhemd toch graag houden na drie jaar? Geen probleem! Dan wordt de €15,00 aan een project voor werkende kinderen in Bangalore van Terre des Hommes geschonken.

Zodra je de blouse inlevert, wordt gekeken in welke staat hij is. Het maakt niet uit als hij al flink versleten is, je statiegeld krijg je sowieso terug. Sommige overhemden kunnen gebruikt worden voor de tweedehandsmarkt, andere overhemden zullen gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Het kledingstuk komt dus altijd goed terecht. Het motto van cees ’n co is niet voor niks ‘’Laten we zo min mogelijk weggooien en zo veel mogelijk hergebruiken.’’

Het idee is leuk omdat je zeker weet dat je de wereld een klein beetje beter maakt als je een blouse bij cees ’n co koopt. Zelf zul je er weinig geld mee besparen, tenslotte betaal je gewoon voor het statiegeld wat je aan het einde van de drie jaar weer terug krijgt. Toch is het ook een manier om je bewuster te worden van de kleding die je in je kast hebt hangen. Is het echt wel nodig om ieder jaar een nieuwe garderobe aan te schaffen? Als je je meer bewust bent van de verspilling van kledingstukken is niet alleen je portemonnee blij, maar ook onze aarde.

Bronnen:
Cees ’n co

Foto credits:
Cees ’n co

Share This