Beter omgaan met geld door je ‘mindset’ veranderen!

Beter omgaan met geld door je ‘mindset’ veranderen!

Beter omgaan met geld: Wat is geld? Geld is een papieren middel die gebruikt wordt om producten of diensten te kopen. Een wisselvorm. Als we het erg zwart-wit bekijken dan kunnen wij concluderen dat dit is alles wat geld is en meer niet. Toch bepaalt geld veel in onze leven. Als wij genoeg geld hebben voelen wij vrij. Als wij te weinig geld hebben, voelen wij beperkt. Maar als geld niet meer dan een wisselvorm is, waarom heeft het aan zich zo veel belang?

Volgens vele guru’s en spirituele leraars, is onze benadering van geld uit balans geraakt. Wij  leven vaak met de overtuiging dat geld hebben macht betekent. Niet alleen macht over onszelf, maar ook over anderen. Onze ideeen over geld worden uit balans omschreven wanneer we meer belang stellen bij het hebben van geld in plaats van hoe geld hebben ons kan helpen waardevolle doelen te bereiken. Als wij kunnen leren anders te denken over geld dan krijgen wij een betere gevoel over geld in het algemeen en zullen wij altijd ruim genoeg van hebben.

Wij hebben 5 manieren gevonden om het belang van geld in perspectief te brengen en een positieve draai te maken.

1 – Ga op onderzoek uit naar je relatie met geld

Relatie met geld…wat is dat? Iedereen heeft een relatie met geld. Geld relaties kunnen je terug zien in hoe je geld uitgeeft, geld spaart en soms ook hoe je geld verdient. Neem deze tip vooral niet als kritiek maar onderzoek jouw eigen geld patronen. Kijk verder ook naar hoe je ouders omgingen met geld toen je klein was. Wij nemen veel dingen over van onze jeugd en deze dingen zijn niet altijd hulpzaam. Als je bijvoorbeeld je ouders hebt zien worstelen met geld, dan kan het zijn dat je zelf worstelt met geld. Zulke indrukken kunnen onbewuste gewoontjes in ons produceren, bijvoorbeld een negatieve gevoel over je rekeningen hebben zo snel dat een enegier nota op de mat valt. Zo lang je deze gewoonte kunt herkennen, hoe meer je in staat bent ze te doorbreken.

2 – Verander hoe je denkt over geld

Geld is inderdaad slechts een wisselvorm. Geld is niet iets wat jou of een ander macht geeft. Het is alleen dat veel mensen denken dat het zo is. Als je denkt dat je altijd een te kort aan geld hebt zal je dat ook krijgen. Hoe je denkt over geld bepaalt in hoe ver geld naar je toe komt of van je weg ebt. Probeer elke dag voor een week anders te denken over geld en je zult vrij snel een verbetering zien.

3 – Focus op de ervaringen dat geld brengt, niet het geld zelf

Geld is belangrijk maar anders dan je mischien denkt. Het geld zelf heeft geen belang aangezien het slechts een tool is. Wat geld je kan opbrengen is echter wel belangrijk en hier is waar je focus moet liggen. Met geld kan je ervaringen op doen. Denk aan reizen om een voorbeeld te geven. Als je de focus op reizen houdt in plaats van de focus op geld te hebben om een reis te kunnen maken breng je je relatie met geld meer in balans met de dingen die je graag wilt. De focus houden op de ervaringen die mogelijk zijn geeft ons ook een fijne gevoel. Het is prettiger te denken aan een verre reizen die je wilt maken dan te denken aan het geld die je nodig hebt om een verre reis te kunnen maken. De laatste brengt altijd beperkingen met zich mee terwijl de eerste manier van denken houdt je mooi in contact met je doelstelling.

4 -Begin met sparen maar ook uitgeven.

Sparen alleen is niet leuk. Maar sparen en tegelijkertijd geld uitgeven geeft je een goed gevoel. Met het geld uitgeven maak je een bewuste keuze van je geld te genieten en dat mag ook!. Als je tegelijkertijd spaart, bijvoorbeeld 50% van je vrij te besteden inkomsten, dan geniet je dubbel. Sparen is leuk en verstanding net zoals geld uitgeven is. Heb je niet zo veel geld te sparen, dan maak het heel simpel voor jezelf door 1 euro per dag te sparen. Het klinkt niet veel misschien, maar het moet zeker haalbaar zijn. Aan het einde van een jaar heb je €365,00 gespaard en dat is meer dan wanneer je niets spaart of een spaar doelstelling opstelt dat je niet haalt.

5 – Wees dankbaar voor wat je al hebt

Wist je dat er 3 miljard mensen zijn die leven van slechts €2.00 euro per dag? Met die €2.00 moeten ze van alles doen; eten, rekeningen betalen, reizen naar hun werk, kinderen naar school brengen, etc. Als je zo weinig verdient hebt je het heel zwaar. Een reality check is daarom op zijn plaats en je doet dit door dankbaar te zijn voor wat je al hebt. Misschien heb je niet het geld wat je zou willen hebben om dat reis te kunnen maken maar je hebt veel andere dingen die veel waarde zijn. Denk aan het huis waarin je woont. Denk aan je gezondheid. Denk aan de baan die in ieder geval meer dan €2.00 per dag uit betaald. Mensen in Nederland hebben wat dit betreft niet veel om over te klagen.  Als je de focus houft op wat je hebt en besef dat je wel stappen kunt nemen om meer geld te verdienem  dan ben je al een behoorlijk eind. Wees daarom dankbaar!

 

Share This