Begin je eigen webwinkel

Begin je eigen webwinkel

Heb je altijd al een eigen webwinkel gewild, maar durfde je de stap niet goed te nemen? Dan wordt het tijd dat je daar wat aan gaat veranderen. Het is namelijk helemaal niet lastig en met de juiste voorbereiding start je zo een winstgevende webwinkel!

Stap 1: Het product

De eerste stap is natuurlijk het bedenken van een product. Kies een product waar je zelf iets mee hebt, dat maakt het verkopen makkelijker. Kijk goed naar de concurrentie die je hebt op internet en zorg ervoor dat jouw aanbod op de een of andere manier uniek is. Ga je het product voor een lagere prijs aanbieden? Of een hogere kwaliteit? Of breng je misschien een product op de markt dat nog helemaal niet zo bekend is? Kijk ook alvast naar leveranciers van het product, tenslotte moet je hier na je inschrijving afspraken mee gaan maken.

Eigen webwinkel beginnen2

Stap 2: Naam en imago

Je naam en imago zijn van groot belang, zeker wanneer je van plan bent om de komende tijd flink te gaan groeien. Kies een naam die past bij de producten die je verkoopt en die niet te lastig is om te onthouden. Bedenk een bepaald imago voor je bedrijf. Hoe wil je overkomen op mensen? Dit bepaalt namelijk hoe je site eruit komt te zien, hoe je communiceert met klanten en wat je uitstraalt.

Stap 3: Kamer van Koophandel

Wanneer je het meteen goed wilt aanpakken, ga je naar de Kamer van Koophandel om je in te schrijven. Sinds dit jaar is de inschrijving helemaal gratis, dus dat is mooi meegenomen. De Kamer van Koophandel zorgt ervoor dat je meteen wordt ingeschreven bij de Belastingdienst, dus dat is ook geregeld. Realiseer je wel dat er veel werk bij komt kijken. Je zult ieder kwartaal belastingaangifte moeten doen en dus al je bonnen goed moeten bewaren.

Stap 4: Leveranciers

Als het goed is, heb je al naar leveranciers gezocht. Je kunt nu afspraken met ze gaan maken. Als beginnende webwinkel heb je nog weinig te onderhandelen, je zult dus tevreden moeten zijn met wat je krijgt aangeboden. Als je groeit en meer producten gaat verkopen, kan dit wel eens interessante deals opleveren. Vaak is het zo dat hoe meer je inkoopt, hoe meer korting je krijgt.

Stap 5: Webshop opstarten

Om een webshop op te starten, kun je het beste een abonnement nemen bij een speciale aanbieder voor webwinkels. Je kunt ook een eigen site laten bouwen, maar dat kost veel moeite, tijd en geld. Neem eens een kijkje op de site van Mijnwebwinkel of 123Webshop. Deze sites bieden webwinkels aan die je zelf kunt inrichten. Je kunt beginnen met een gratis webwinkel zonder eigen domeinnaam, maar als je een professionele indruk wilt maken kun je het beter meteen goed aanpakken. Een goede webwinkel met domeinnaam, e-mailadres en voldoende ruimte voor foto’s en producten kost ongeveer €20,- per maand. Je kunt de lay-out van je webwinkel helemaal aanpassen aan je eigen stijl. Hoe dat eruit komt te zien? Dit is een voorbeeld van een webwinkel die met Mijnwebwinkel is gemaakt. Uiteraard kun je je eigen foto’s, logo, kleuren en lettertype toevoegen. De hele site kun je hier bekijken.

Eigen webwinkel beginnen

Stap 6: Producten toevoegen

En dan kun je beginnen met het toevoegen van producten. Om een product via internet te verkopen zijn goede foto’s van belang. Je kunt ze zelf maken of door een professionele fotograaf laten maken. Soms heeft je leverancier foto’s van de producten die je mag gebruiken. Plaats nooit zomaar foto’s van anderen als je niet weet of je ze wel mag gebruiken!

Stap 7: Open je webwinkel

Als alle producten op de site staan, is het tijd om je webwinkel te openen. In het begin zul je zeker je best moeten doen om klanten te trekken. Maak reclame via social media en zorg dat iedereen te weten komt dat jij een eigen webwinkel hebt.

Stap 8: Blijf klanten trekken

Natuurlijk moet je constant bezig zijn met het vinden van nieuwe klanten. Maak een Facebookpagina aan, verstuur nieuwsbrieven en sta op beurzen en evenementen. Laat visitekaartjes drukken en verzin acties om klanten te trekken. Als webwinkel moet je steeds weer bezig zijn met verbeteren en vernieuwen, alleen dan kun je winst maken.

Als je deze stappen zorgvuldig afgaat, dan moet het zeker lukken een webwinkel te beginnen. Bedenk je wel dat er zeker in het begin veel tijd in gaat zitten terwijl het dan nog weinig geld oplevert. Je zult dus heel wat over moeten hebben voor je eigen winkeltje. Succes!

Bronnen:
Frank Watching

Foto credits:
Libelle Academy
Expotis Webshop

 

Share This