Andere valuta op vakantie, hoe ga je hier mee om?

Andere valuta op vakantie, hoe ga je hier mee om?

Als je binnen Europa op vakantie gaat, zul je vaak gewoon euro’s kunnen gebruiken. Maar niet in alle landen is het mogelijk om hiermee te betalen en ook buiten Europa zul je andere valuta moeten gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat je hier zo voordelig mogelijk mee omgaat?

Inwisselen

Het inwisselen voor je euro’s in andere munten is helaas niet gratis. Natuurlijk willen de banken of wisselkantoren ook wat verdienen en ze zullen dan ook een bepaald percentage als winst houden. Je moet er dus rekening mee houden dat jouw nieuwe geld iets duurder is dan dat het eigenlijk waard is. Wanneer je overgehouden geld na afloop van je vakantie weer inlevert, zul je er minder voor krijgen dan je ervoor betaald hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je bij een betrouwbaar wisselkantoor geld wisselt en niet zo maar ergens op straat. Dit kan een heleboel problemen voorkomen.

Omrekenen

Zorg dat je weet hoe je de plaatselijke valuta om kunt rekenen naar euro’s zodat je weet of iets goedkoop of duur is. Na verloop van tijd zul je wennen aan de prijzen die in je vakantieland gebruikt worden, maar de omschakeling is even lastig en dan helpt het om te berekenen wat de prijs in euro’s zou zijn.

Verdiep je in de prijzen van een land

Ga je naar India, dan zul je veel minder voor een maaltijd betalen dan in Nederland. In Scandinavië moet je echter een extra dikke portemonnee meenemen. Verdiep je vooraf in de prijzen die voor bepaalde dingen gehanteerd worden, zodat je niet kunt worden afgezet. Het is snel duidelijk dat je een toerist bent en de prijzen kunnen hierdoor plotseling verhoogd worden. Trap er niet in!

Pinnen

Wanneer je geld gaat pinnen, moet je vaak per transactie extra kosten aan de bank betalen. Neem dus niet steeds kleine bedragen op want dat is zonde van je geld. Ook is het niet verstandig om een heleboel in één keer te pinnen, je loopt dan met veel te veel geld op zak. Probeer een middenweg te vinden.

Fotocredits:
Tripit

Share This