Alternatieven voor sparen

Alternatieven voor sparen

De spaarrente op spaarrekeningen is bij de grote banken gedaald naar 0.6%. Dat is natuurlijk niet echt de moeite waard. Je kunt er voor kiezen om over te stappen naar de aanbieder met de hoogste rente. Maar er zijn ook nog wel andere alternatieven voor sparen.

Zo is het misschien slimmer om je spaargeld weg te zetten op een spaardeposito. Bij een spaardeposito heb je een van te voren vastgestelde looptijd tegen een vast rentepercentage.Wil je de hoogste spaarrente en ben je ook bereid meer risico te nemen dan kun je ook denken aan beleggen of investeren in crowdfunding.

Spaarrentesvergelijken.net

Via deze website kan je de spaarrentes vergelijken. Het kan interessant zijn om om het geld wat je niet nodig hebt te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende termijnduur van 3, 6, 9, 12 maanden. Zodoende valt er iedere 3 maanden een bedrag vrij. Wil je je geld langer wegzetten dan kan je ook kiezen voor een lange termijn deposito.

Meest aantrekkelijke termijnduur?

De meest aantrekkelijke termijnduur bij deposito sparen is 5 jaar. Gemiddeld genomen is de spaarrente rond die termijn het hoogste. Het verschil in rente met een 10 jaar deposito sparen is meestal niet heel groot dus dan kun je beter kiezen voor de flexibelere 5 jaar deposito.

Beleggen via een broker

Sparen is niet meer zo interessant door de lage spaarrente. Dat neemt niet weg dat niemand meer spaart. Volgens cijfers van De Nederlandse Bank stond er nog nooit zoveel spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen als afgelopen jaar, (336 miljard euro). Er komt echter wel steeds meer interesse naar alternatieven zoals bijvoorbeeld beleggen. Er zijn tegenwoordig allerlei brokers actief die vaak lagere tarieven hanteren dan de bekende grote banken. De meeste brokers bieden ook gratis en vrijblijvend een informatiemap aan zodat je zelf kunt ontdekken of beleggen wat voor jou is. Bekende brokers zijn BinckBank, Alex en De Giro.

Geld investeren met Crowdfunding

Crowdfunding is sinds de crisis erg in opkomst. Het is een moderne manier om je geld te investeren. Bij crowdfunding betalen meerdere mensen mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Bij crowdfunding is er geen tussenkomst van een financiële instelling en daardoor zijn de kosten vaak lager en de is het rendement over het algemeen hoger. Er zit echter wel een risico aan dat het bedrijf waarin je geïnvesteerd hebt failliet gaat. In dat geval ben je je geld wel kwijt. Laat je dus goed informeren voordat je investeert.

Share This