Is aflossen het nieuwe sparen?

Is aflossen het nieuwe sparen?

Het lijkt een trend te worden om extra af te lossen op je hypotheek. Het afgelopen jaar heeft Rabobank zestig procent meer aflossingen ontvangen in vergelijking met het jaar daarvoor. Het lijkt wel of mensen aflossen zien als een nieuwe manier om te sparen. 

En dat is ook niet zo gek, want de spaarrente is op dit moment zo laag dat het de inflatie niet eens kan dekken. Het loont dus niet om je geld op een spaarrekening te laten staan. In plaats daarvoor pompen veel mensen hun geld in het huis.

Op zich een goed idee, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen. Ten eerste kun je niet terug komen op het besluit om je geld te investeren in het huis. Wanneer je eenmaal extra hebt afgelost, blijft dit geld ook in je huis zitten. Zodra je het huis verkoopt, moet je de opbrengst hiervan namelijk weer in een nieuw huis steken, wil je de volledige hypotheekrente kunnen aftrekken van het inkomen. Daarnaast moet je heel goed kijken naar de hypotheekvorm waar je voor gekozen hebt. Bij sommige hypotheken is het heel onvoordelig om tussendoor extra af te lossen. Tenslotte moet je je realiseren dat je geen hypotheekrenteaftrek meer kunt krijgen over het afgeloste deel van je hypotheek.

Fotocredits:
Vraag de Notaris

Share This